Turen
Vi startet på Kalvetangen der vi hadde båten og ned Svenskekysten til Göteborg. Derfra gikk turen oppover Trollhätta kanal (Göta elv) via de store slusene i denne kanalen. Der du seiler inn i Vänern er det en jernbanebru. Her brukte vi VHFen for første gang. Bruvakta satt nok å drakk kaffe — i alle fall åpnet han ikke brua før vi kalte ham opp via VHFen.

Så var det over Vänern som er en STOR innsjø.

Siden vi var tidlig ute var Göta kanal ikke åpnet og vi måtte seile en gruppe på 4 båter gjennom kanalen. Ulempen var at vi da måtte vente et par dager før kanalturen startet — fordelen er at slusevaktene fulgte oss sånn at slusene alltid sto klare når vi kom.

Vi var en liten tur ute i Østersjøen og tok et par dager i Söderköping før vi returnerte samme vei.

Om Göta kanal
Göta kanal ligger sør i Sverige og går fra Sjøtorp ved Vänern til Mem ved Østersjøen. Kanalen er 191 km lang. 87 km er bygget rester er naturlige elver og vann. Sammen med Trollhätta kanal og Göta älv danner kanalen en sammenhengende vannforbindelse tvers igjennom Sverige. Den har også forbindelse til Kinda kanal ved innsjøen Roxen. Kanalen har 58 sluser, hvorav 21 er mellom Vänern og Vättern.

Tur retur blir imponerende 116 sluser.

Kanalen ble anlagt for å omgå Øresund og dermed slippe unna Øresundstollen. Kanalen åpnet i 1832, men fikk aldri noen stor økonomisk innvirkning, siden jernbanen kom litt senere. Men den har blitt en populær turistattraksjon.

Mer info her: Gøta kanal